היתר שינויים, רישוי מהספה

מחשבות על היתר שינויים בשיחת סלון ספונטנית. יגאל צ'ודנר מנכ"ל ומייסד נתיבי הקמה, קבוצת המומחים להליכי רישוי וסטטוטוריקה בשיחה חופשית על היתר שינויים. זה מאוד מעניין, אני תמיד אוהב את התחום הזה. למה? כי אנחנו מדברים על התחום הכי, הכי סטטי. בניין, מה יכול להיות יותר סטטי מזה? והכי דינמי. למה? כי הבניין מייצג את אורח החיים שלנו. הוא קובע לנו את החיים. והחיים כל הזמן משתנים. מטורף. אתה בונה משהו, לכאורה סטטי, והוא כל הזמן משתנה. משתנים השימושים בו, משתנה טכנולוגיה, משתנים צרכים של השוק. וכל דבר שהוא תחת ההגדרה היתר שינויים.

מה שקורה, כל דבר שאנחנו הולכים לאשר, הרבה פעמים אומרים בואו לא נתמודד עכשיו, נגיש היתר שינויים. א' זה דעות קדומות. דעות קדומות. בוא נשאיר את זה לאחר כך, זה בטח יקבל תוקף. אין. הדברים האלה, כשאתה חושב רציונלית, למה לא לאשר הכל כמו שאתה רוצה, כמו שאתה רוצה לבנות. כמו שאתה רוצה לסיים את הפרוייקט. אנשים חושבים שזה רק יעכב דברים, בוא נדחה את ההחלטות, בוא נדחה את ההתמודדויות. הרבה פעמים, כשאתה הולך לאשר שינויים, הרבה פעמים עושים שינויים במהלך הביצוע, או שתכנון משתנה, או שלא יודע מה. בדירות זה לפעמים דיירים משנים, עכשיו, אם יש סיבות רציונליות, צריך לעשות את זה בתהליך, בהדרגה, כמו שאני קורא לזה. אבל הרבה פעמים כשאתה בא לאשר שינוי, אתה מגלה בעצם שזה מעכב את הכל.

 

למה? כי יש שינוי שאתה כבר לא יכול לאשר. אתה פתאום לא הבנת שאם אתה משנה משהו, זה גורם למשהו אחר להשתנות. לדוגמה, זה אמור לשנות לך מקלט הג"א. לדוגמה, זה יכול לשנות לך אישור חנייה, מרחקי מילוט, שזה אישור של בטיחות. הרבה פעמים אתה יכול לא להבין שימוש שתב"ע מאפשרת או מגבלה שתב"ע מכתיבה, ואתה פתאום עשית משהו לכאורה, מינורי, אבל תכנית תב"ע לא מאפשרת את זה, לא מאפשרת לעשות את השינוי הזה.

 

ואז אתה לא יכול למסור את הפרויקט, אז אתה עושה לפעמים שינוי תב"ע. אתה משלם השבחה, משהו שבכלל לא לקחת בחשבון. לפעמים אין ברירה. לפעמים יש אילוץ. אני אתן לך דוגמה. אחד הלקוחות שלנו זכה במכרז, ואם הוא לא היה מוציא היתר בניה בזמן מוגדר, הוא היה אמור לשלם מס יותר גבוה. זה ידוע. אם אתה מקבל היתר תוך תקופה מסוימת, זה מס אחד. אז יש החלטה בפרויקט, לא עושים שום דבר שלא תואם תב"ע. דרך אגב זה מצוין. לא עושים שימוש חורג, לא עושים הקלה. העירייה אומרת, למה שלא תעשו הקלה? אתם יכולים פה לעשות קצת צפיפות, לעשות עוד דירה. אמרנו, לא עושים כלום. יום אחד אם נרצה, נגיש היתר שינויים.

 

מחשבות על היתר שינויים בשיחת סלון ספונטנית. לסיכום, כשאנחנו, ממפים את המטרות, חשוב מאוד לקחת בחשבון מה כל המטרות. כי אם אתה לא לוקח בחשבון את כל המטרות, אז אתה יכול לפספס מטרה עיקרית. כל דבר חשוב. חשוב מס, חשוב גם להשביח, כן? לעשות מקסימום מה שאפשר. עוד שתי דירות? בוא נבין את המשמעות. נפצל את זה, אותן זכויות, עוד דירה? אז כשאתה ממפה, וזה הדבר הראשון שצריך לעשות בפרויקט. אנחנו קוראים לזה אסטרטגיה. כשאתה ממפה את כל המטרות, אתה בעצם בונה את האסטרטגיה. ולפעמים במודע, אתה אומר, בוא נתמודד אחר כך עם יותר שינויים. הרבה פעמים כשאתה הולך לכזה דבר, אתה חייב להגיע לרמת ודאות גבוהה, שהשינוי הזה יכול להתקיים ולא יעכב את הפרוייקט. שלא יהיה חס וחלילה סיטואציה שאתה נכנס לעימות מיותר עם הרשות. אפשר הכל לתאם ולתכנן שאם אתה הולך במודע לתהליך, לא במקרה, אז אפשר לתכנן את זה נכון וכן לעשות את היתרי שינויים. אחרת אני תמיד הייתי ממליץ למצות את ההיתר, להוריד את הסיכון ולבנות לפי היתר בניה.

עקבו אחרינו
שתף

תרצו להשתתף בוובינר מעשיר בנושא ״מהי אסטרטגיית רישוי״?
ב-03 בדצמבר בשעה 10:00 זה קורה!

וובינר מעשיר בנושא ״מהי אסטרטגיית רישוי״, שיעניק לכם כלים לבניית אסטרטגיית רישוי נכונה ויוביל אתכם להצלחה בכל פרויקט בנייה.

ההרצאה תועבר ע״י יגאל צ׳ודנר, מנכ״ל ומייסד חברת נתיבי הקמה ותתקיים ב-ZOOM

כן, אני רוצה לשתף אתגר מקצועי

צור קשר