חריגות בניה – מה זה? עד כמה התופעה רווחת? כמעט לכל מבנה בישראל יש חריגות בניה. איך צריך מתמודדים עם חריגות בניה? מי צריך לאכוף את התופעה, שהיא רבת היקף? הרשות. במצב כזה, משאבים שאפשר היה להעביר לדברים אחרים – מופנים לטיפול בחריגות במקום במאות נושאים נוספים.יגאל צ׳ודנר, מנכ״ל נתיבי הקמה-קבוצת המומחים בניהול הליכי רישוי והליכים סטטוטוריים בסרטון שנותן נקודת מבט מעניינת על תופעה זו.
חריגות בנייה – מה זה? עד כמה התופעה רווחת? בואו נרחיב את הנושא. למי שחי את המציאות בענף הנדל"ן התופעה הזאת מאוד מוכרת והיא חלק בלתי נפרד מכל פרוייקט בניה. מסחרי או פרטי. כמעט כל מבנה במדינת ישראל נמצא במעמד של חריגה. מה זה חריגת בנייה? בעת קבלת היתר בנייה, נוצר הסכם בין הרשות ליזם. הרשות נתנה אישור על היוזמה של מי שביקש לבנות משהו והוא אמור לבנות את זה בדיוק בהתאם לאישורים שקיבל. כל שינוי בשטח, בשימוש או אפילו בתצורה של הבינוי מהווה חריגת בנייה. עכשיו בואו נעבור למספר דוגמאות.
האם יש בניין מגורים שלא סגרו שם מרפסת? זה אומר שהפרויקט בחריגת בנייה. האם יש מפעל שלא בנו שם איזו סככה שלא בהיתר או הטמינו מיכל? זו חריגת בנייה. האם יש קניון שפתאום הגדילו חנות, סגרו מעבר? זאת חריגת בנייה. אנחנו רואים שכל פרויקט כמעט לא בדיוק תואם להיתר. ומי שיוזם את החריגות בנייה האלה, זה בדרך כלל לא הרשויות, אבל מי שצריך לאכוף את החריגות בנייה זו הרשות שנאלצת להתמודד עם חריגות בניה בהיקפים חסרי תקדים. איך אפשר לאכוף כמעט בכל מקום, בכל אתר, בכל פרוייקט בניה חריגות בנייה? תסכימו איתנו שזה כמעט בלתי אפשרי. זה גורם לכך שמשאבים רבים אשר ניתן היה להעביר אותם לנושאים נוספים לא מטופלים. אפשר לומר שכל האנרגיה של הרשויות הם מופנית לטיפול בחריגות בניה בהיקף חסר תקדים.
חריגות בניה זו תופעה שהיא בלתי נתפסת בהיקפים שלה. בעקבות כל חריגה, צריך להגיש היתרים להסדרת חריגות ובחלק מהחריגות לא ניתן להסדיר את הנושא. המשמעות כאן היא סחבת, בירוקרטיה וסדרת עיכובים בקבלת היתרים שמשפיעה על פרויקט הבניה בכל היבט. גם ברמת הזמן וגם ברמת המימון.