מה צפוי להחליף את תמ״א 38? תמ"א 38 מסיימת את דרכה. היום נדבר על זה. אנחנו עוסקים בניהול הליכי רישוי וסטטוטוריקה וזה נושא שבהחלט קשור לליבת הפעילות שלנו. שרת הפנים לשעבר, איילת שקד הכריזה על התוכנית שתחליף את תמ"א 38. תמ"א נולדה לפני כעשרים שנים. מטרתה הייתה להוציא היתרי בניה לחיזוק מבנים כהגנה מפני רעידות אדמה. על כל חיזוק כזה, היזם והקבלן יקבל בתמורה דירות. רק מה? המפתח לדירות תמורה נקבע כמפתח אחיד בכל הארץ. כך קרה שתוכנית מתאר ארצית עבדה רק באיזורי ביקוש. אחרי 20 שנה אנחנו רואים שרוב המבנים שהיו מיועדים לחיזוק לא חוזקו.
היום מציעים תוכנית חלופית. לחבר שני הליכים בהליך אחד. תב"ע והיתר בניה. נעשה שינוי תוכנית התחדשות עירונית שבסיומה יונפק גם היתר בנייה. על מנת לעשות כזה דבר צריך לשנות חוק. זה ייקח שנה שנתיים. דבר שני, להליך שהוא בכל מקרה ארוך ואי ודאי ואנחנו מתכוונים לשינוי תב"ע. מצרפים עוד הליך שזה היתר בנייה. דבר שלישי 50% מתוכניות בניין עיר לא מאושרות בסופו של דבר ורק בדיעבד אנחנו מבינים שההליך שנעשה לא הגיע לסיומו. אז מה יכול לתת פתרונות מהירים למצב שנוצר? דבר ראשון, לקבוע מפתח שונה לדירות תמורה לאיזורים שונים. לתת כוח לוועדות המקומיות, להחליט כמה דירות תמורה בכל מקום. לתת לפי הביקוש ולפי התשתיות שישנן באזור. דבר שני, להשקיע בתשתיות. על מנת לתת אפשרות ליישום תוכניות שכבר מאושרות וגם להביא כוח אדם איכותי נוסף לרשויות ולוועדות מקומיות.
דבר שלישי זה לתת תמריצים גם לרשויות באזורים עם ביקוש נמוך וגם ליזמים שהולכים לבנות באזורים האלה. ודבר אחרון, לבטל הקלות ובכך לאפשר להוציא היתרים תואמי תב"ע במהירות יחסית גבוהה. כי רוב המשאבים של הוועדות היום עוסקים בהיתרים שלא תואמי תוכנית עם שימושים חורגים ועם הקלות. הפתרונות שמציעה הממשלה צריכות להיות לטווח שנראה לעין. על מנת שניתן יהיה ליישם אותן באופן מיידי. וגם לבחון אותן בתקופה הקצרה. אחרת אנחנו נגלה שוב בעוד כמה שנים שהייתה עוד תוכנית שלא הצליחה ברמת התוצאות בשטח.