הקלה? ברור! אבל מה עם טובת הציבור? תרחיש ״הלוואי-כל-יום״: התקבל היתר בנייה, מייד מתחילים לבנות, מתחיל איכלוס. תרחיש אמיתי: התקבל היתר בנייה, מבקשים הקלות, מחכים…מחכים…המחירים בינתיים עולים, הביקוש גדל, אין היצע, מחכים…ומה עם טובת הציבור? הכל בסרטון ״רישוי מהספה״ של יגאל צ׳ודנר, מנכ״ל ומייסד חברת נתיבי הקמה. בואו נדבר על מכרזים שהמדינה משווקת קרקעות לבניה. מדברים על זה שהיום המדינה משווקת יותר קרקעות לדיור. ברגע שיש מכרז ונותנים מחיר כזה זה אחר, מישהו זוכה. מתי הוא אמור להתחיל לבנות? ברגע שמישהו זוכה במכרז, קונה, משלם על הקרקע, שם ערבויות, לפי ההיגיון הוא אמור לבנות מיד את הפרויקט. חברות בניה ויזמים מכירים את התהליך הזה.
הקלה? ברור! אבל מה עם טובת הציבור? במקום זה הוא אומר, רגע, רגע, אני רוצה עכשיו לבקש הקלה, הרבה פעמים כשאתה זוכה במכרז, לשנות תב"ע, אתה לא יכול. המדינה קבעה, זה תב"ע. אבל אתה אומר, רגע, אני יכול הקלה. ההקלה שאנחנו מדברים עליה מאריכה את התהליך בעוד שנה, שנתיים, לפחות. אבל אתה כיזם או כקבלן לא דואג. למה? כי כולם עושים הקלה. אז הזמן להיצע של הדירות, למשל, מתארך. מה זה אומר? הביקוש גודל, ההיצע לא. אבל מה זה אומר? הקבלן או היזם אומרים לעצמם, היתרון הוא שלנו. נוכל לקבל שטח יותר גדול. כתוצאה מההקלה אני ירוויח שטח בניה גדול יותר. פחות שטח דירה, יותר דירות וכך אני מוכר יותר ומרוויח יותר. נגיד, עוד תוספת קומה או חצי קומה. באיזה עלויות מדובר? מבחינת הקבלן או יהזם, זה בהחלט זניח. ועוד בזמן הזה הערך של הדירות רק עולה.
הקלה? ברור! אבל מה עם טובת הציבור? באה הרשות ואומרת, גם לי אין בעיה, אתה משלם לי השבחה. עכשיו, יש תיקון בחוק, נטו לטובת הדייר, לטובת האזרח. נטו. כי בסופו של דבר, אם אתה מחר זוכה במכרז ואתה לא יכול לבקש משהו בנוסף, אתה מיד מתחיל לבנות על פי תב"ע. כי אין לך מה לחכות, אתה חייב להתחיל להניע את הפרוייקט כדי להרוויח. בסופו של דבר אין לך ברירה, אתה מיד חייב להתחיל לבנות על פי תב"ע. זה בהחלט תיקון שהוא נטו לטובת הציבור.